Fremtidens skole har færre stole

Forskellige læringsstile stiller nye krav til skolens rum – ikke mindst til inventaret. I mange tilfælde passer den klassiske kombination af stol og bord ikke til nutidens undervisningsformer. Den udfordring har arkitekterne fra Årstiderne Arkitekter løst

Af: Kim Forum Jacobsen

Pil

70’erne og 80’ernes klassiske skolemøbel var et rørmøbel, med bukkede metalrør og plader i krydsfiner til bord, sæde og ryg. Designet var solidt og robust, så møblerne kunne holde i en evighed. Ofte kræver de bare en udskiftning af en plade for at blive så gode som nye igen. De klassiske skolemøbler passer til datidens skole, men nutidens krav om differentierede læringsmiljøer stiller helt nye krav til skolens rum og rammer. Derfor har Silkeborg Kommune i forbindelse med udviklingen af en ny Dybkærskolen igangsat en udviklingsproces af nye, fleksible møbler der understøtter muligheden for forskellige læringsstile i basislokalet.

“Silkeborg Kommune havde sammen med Alexandra Instituttet undersøgt, hvordan skolerne i praksis understøtter pædagogikken. Det førte til rapporten “Vi drømmer om en skole med færre stole”, og fortæller om hvor i udfordringen er. ”Derfor blev vi bedt om at give nogle bud på, hvordan man kunne lave møbler, der understøtter nutidens pædagogik,” siger Peter Kristiansen, Kreativ leder, Årstiderne Arkitekter.

Selvom visionen om en skole uden stole er spændende, så stod det klart, at der var behov for en ny måde at tænke møbler og inventar på.

“I Silkeborg Kommune arbejdes der på skolerne med fire læringszoner: Ro & FordybelseFormidlingInnovation & Samarbejde samt Produktion. Hvis du skal kunne etablere disse fire læringszoner i et klasselokale, er du nødt til at tænke inventaret anderledes,” siger Peter Kristiansen. Derfor har Årstiderne Arkitekter designet en række nye konceptmøbler, der i øjeblikket er ved at blive testet på tre af de silkeborgensiske skoler. Et af udgangspunkterne for den nye møbelserie har faktisk været robustheden og det langtidsholdbare i de helt klassiske rørmøbler.

En fleksibel ramme af rør

For at gøre møblerne fleksible, men også for at holde produktionsprisen nede, så tog Peter Kristiansen og Årstiderne Arkitekter udgangspunkt i de klassiske skolestole og borde. Ud fra rammen har de lavet en række forskellige læringsmøbler til de fire læringszoner. “Vi er inspireret af principperne i de klassiske skolemøbler fra 70’erne og 80’erne, hvor stålrammen er den uforgængelige konstruktion, mens plader i krydsfiner danner bord, ryg og sæde. Vi har omformet idéen til en platform, der er fleksibel og programmerbar, dvs. man kan omforme møblerne ved at sætte en anden slags plader på og ved at sætte elementer sammen. På den måde har vi skabt elementer, der kan dække alle fire læringszoner,” siger Peter Kristiansen.

Med rørrammen er møblerne også bæredygtige, fordi rammen er utrolig holdbar og funktionen kan ændres i takt med at behov og de pædagogiske principper ændres. Desuden kan møblerne mindske behovet for at ombygge skolernes klasselokaler, for at få dem til at passe med den nutidens læringsstile.

“Vi har nogle rammer, der kan være fordybelsesrum og samtidig fungere som rumdelere i basislokalet, og eleverne kan etablere gruppeområder og lærerne samle eleverne til oplæg og formidling. Med skrivebare overflader og akustiske plader har vi aktiveret de lodrette og vandrette flader så de nu bruges i undervisningen. Med møblerne er det faktisk muligt at fylde de fire læringsstile ind i et klassisk klasselokale,” siger Peter Kristiansen.

Møblerne er udviklet med en stor andel af brugerinddragelse, og de bliver for øjeblikket testet i Silkeborg. ”Environment for learning” har produceret testmøblerne, og de arbejder i øjeblikket på at produktoptimere konceptet.

”En af de helt store forskelle er, at møblerne skaber mere ro i klasselokalet, fordi de ikke skramler sammenlignet med traditionelle skolemøbler. Derudover giver møblerne mulighed for, at eleverne kan opsøge forskellige miljøer i løbet af den samme undervisningstime – fx kan vi give dem valget om, om de vil arbejde i grupper, alene eller på de bløde oplægstrapper. De aktive, skrivbare overflader giver også gode muligheder for forskellige aktiviteter i løbet af en time,” fortæller Rigmor Kragsig Peschardt Olesen, som er lærer i 4. klasse på Funder Skole, hvor møblerne lige nu testes.

Om Årstiderne Arkitekter

Er en full-service arkitektvirksomhed grundlagt i 1985 med 250 medarbejdere.

Har kontorer i København, Silkeborg, Aarhus, Herning, Oslo og Nesbyen i Norge.

Er en del af Sweco, Europas førende virksomhed inden for ingeniørrådgivning og arkitektur med 15.000 medarbejdere.

Kontakt os helt uforpligtende for at høre mere om mulighederne for at teste forskellige læringsrum